Πριν από 25 χρόνια, ένας Βρετανός επιστήμονας έθεσε στη διάθεση του κοινού το World Wide Web. Ο Tim Berners-Lee – ο οποίος δούλευε τότε στο CERN – δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον αντίκτυπο που θα είχαν σε ολόκληρο τον κόσμο οι ενέργειές του για τις επόμενες δυόμισι δεκαετίες. Τιμώντας λοιπόν το ορόσημο στην ιστορία του internet, η 23η Αυγούστου έγινε γνωστή ως Internaut Day.

Παρόλα αυτά, ακόμα και 25 χρόνια μετά, το World Wide Web δεν είναι τόσο διεθνώς διαθέσιμο όσο υποδηλώνει το όνομά του. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της International Communication Union, ενός οργανισμού του ΟΗΕ που ειδικεύεται στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας, μόνο 47 στους 100 πολίτες του κόσμου χρησιμοποιούν το διαδίκτυο αυτές τις μέρες.

Ενώ η πρόσβαση στο διαδίκτυο σε περιοχές όπως η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη έχει γίνει αγαθό, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και το τρεχούμενο νερό, οι άνθρωποι σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές εξακολουθούν να στερούνται την πρόσβαση σε ό,τι έχει αναμφισβήτητα γίνει η πιο σημαντική πηγή πληροφόρησης της εποχής μας.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πόσο ποικίλλει η διείσδυση του internet στα διαφορετικά μέρη του κόσμου.

www
Πηγή: statista.com